The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

Fietsen

Elfstedentocht op de fiets 2020

De Elfstedentocht op de fiets stond al een tijdje op het verlanglijstje van één van de A’s. En omdat door corona een buitenlandse vakantie er niet in zit wordt 1 1/2 week voor de vakantie besloten om deze tocht te gaan rijden. Niet al te veel voorbereiding maar dat wordt voor lief genomen.
De totale afstand is zo’n 280 kilometer en besloten wordt om dit te verdelen over 3 dagen. De ene A gaat dus fietsen en de andere volgt in de camper en zorgt voor de catering onderweg.

Dag 1

Op zaterdag 12 september vroeg in de ochtend wordt gestart met de tocht bij de finish van de schaatselfsteden aan de Bonkefeart. Het plan is om op deze eerste dag tot aan Oudemirdum te fietsen en daar nog een rondje Oudemirdumerklif aan vast te plakken om na ruim 100km weer in Oudemirdum te eindigen.
Voorafgaand aan het weekend leek het een warm weekend te gaan worden maar op de ochtend van vertrek is het donker en koud en dus wordt er nog een jack met lange mouwen en een regenjackje ingepakt. En bij de start gaat het jack ook meteen aan en ook de hele dag niet meer uit. Wind tegen, wind, meer wind, nog meer wind, regen.

Als uiteindelijk de lunchplek in Langweer is bereikt is al duidelijk, ook omdat de knieën niet echt meewerken, dat het rondje Klif er niet meer in zit vandaag. Na 90km wind tegen wordt de camping in Oudemirdum bereikt en is het klaar voor vandaag.

Dag 2

De tweede dag zal eindigen in Franeker. Maar voor het zover is eerst nog het rondje Klif gedaan en met flinke zijwind naar Stavoren gestoempt. Maar dan toch eindelijk de wind mee. De tocht verloopt voorspoedig. In Workum staat A met lunch klaar. Nou is Workum niet zo groot maar toch kunnen we elkaar maar moeilijk vinden. Veel gebel en gedoe maar dan toch.

Meteen na vertrek uit Workum krijgt A last van zadelpijn. Het straalt uit tot in de knieholtes, echt makkelijk fietsen is er dan niet meer bij. Het humeur zakt naar ver onder het nulpunt als Harlingen – Franeker niet echt via de kortste route gaat. En ook de camping vinden blijkt lastig. A is blij dat ze er is. Ging niet heel makkelijk vandaag.

Dag 3

De derde dag begint met een tussenstop in Vrouwenparochie. Heerlijk appeltaart, dat doet een fietser altijd goed. Met de wind in de rug rolt het makkelijk naar Holwerd alwaar de lunch wacht. Op naar de finish.

In tegenstelling tot de eerste 2 dagen is het vandaag heerlijk fietsweer en A is dan ook niet de enige onderweg. Het lijkt wel landelijke-kom-fiets-langs-de-dokkummer-ee-fietsdag. En dan is het niet leuk fietsen langs de Ee, smal pad, brede e-bikes meestal met spiegeltje maar een brug komen ze niet op en daar zijn er een paar van onderweg. Noodgedwongen moet A er paar oplopen en dat is niet fijn voor de knieën. Gelukkig is Leeuwarden in zicht. Enigszins op het tandvlees wordt na net geen 280km de Bonkefeart. En als je dan de camper in de verte ziet staan gaan de laatste meters dan toch weer makkelijk.

De Elfstedentocht op de fiets is van de bucketlist. Op naar een volgende uitdaging. Met iets meer voorbereiding kan het alleen nog maar leuker worden.