The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

Blogjes

Fotoboek test: Saal Digital

Onlangs kreeg ik de kans om een fotoboek te testen van Saal Digital. Ik kreeg een voucher van €80 euro om een fotoboek uit de Professional Line te maken, met als voorwaarde er een review over te schrijven. Bij deze ;).

Screenshot Saal
Screenshot van de software van Saal

Omdat we dit jaar 10 jaar getrouwd zijn leek het me leuk om een fotoboek over ons zelf te maken. We kennen elkaar 13 jaar en we hebben samen nogal wat selfies gemaakt. Eerste stap was dus zoveel mogelijk foto’s waar we samen op staan te verzamelen.

Daarna de software van Saal geïnstalleerd. Geen probleem. Het opstarten duurt hier wat lang, we hebben een trage internetverbinding en bij het opstarten worden er nogal wat gegevens via internet geladen. De software werkt vrij intuïtief en is vergelijkbaar met de software van andere fotoboek leveranciers.

Wat wel jammer is dat de lay-outs per ‘spread’ gaan, dus de linker- en rechterpagina samen. Als ik een lay-out heb gemaakt voor de linkerpagina kan ik die niet kopiëren of spiegelen naar de rechterpagina. Dat is wel jammer. Een lay-0ut voor een spread kan ik wel opslaan en gebruiken op andere spreads.

Opslaan
Iedere keer bij opslaan wordt er om een naam gevraagd

Een irritant dingetje is dat wanneer ik het project tussentijds opsla het programma steeds met de vraag komt hoe ik het wil noemen. Een extra onnodige handeling (voeg dan een knop ‘opslaan als’ toe).

Toen ik het boek klaar had moest het boek geüpload worden. Het was even zoeken hoe en wat het allemaal moest, maar het is uiteindelijk wel gelukt. Toen kwam het betalen, ik had een bon van 80 euro, maar de verzendkosten moest ik wel zelf betalen. Prima. Tot ik erachter kwam dat dat alleen per creditcard of Paypal kan. Dat viel tegen. Waarom geen iDEAL? Waarschijnlijk omdat Saal een Duits bedrijf is. Gelukkig hadden we nog een creditcard in huis en kon het fotoalbum besteld worden.

De levering was vlotter dan Saal zelf had voorspeld, hij lag al een paar dagen voor de verwachte leveringsdatum in de bus. Het boek was goed verpakt.

Ik heb gekozen voor het fotoboek Professional Line 30×21 met een acryl cover, zonder barcode (handig voor professionele fotografen) en glanzend papier. Toen ik het album uitpakte was ik toch wat teleurgesteld over de acryl cover. Het maakt de foto die eronder zit nogal blauwig, alsof de foto een tijd in de zon heeft gelegen. De kleuren van de originele foto zijn duidelijk anders. De acrylplaat is ook vrij dik, bijna net zo dik als de inhoud van het album.

De bladen van het album zijn stevig. Dikker dan ik gewend ben van andere fotoboeken. Ze hadden van mij best wat dunner gemogen, ik heb steeds het idee dat ik een pagina oversla. De kleurkwaliteit is prima.

De eerste en laatste fotopagina’s zijn vastgeplakt aan de over. Geen witte pagina’s dus, maar meteen foto’s als je het boek open doet. Omdat die bladen vastgeplakt zijn aan de omslag liggen die pagina’s niet mooi plat. Ik had die pagina’s liever wit gezien.

Al met al een prima fotoboek en redelijke software, de professional line fotoboeken vind ik wel erg duur. Maar ik ben dan ook geen professionele fotograaf ;).