The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

Wandelgebieden

Friesland buitendijks

Langs de friese waddenkust zijn een aantal prachtige natuurgebieden te vinden. Je moet wel een liefhebber zijn van rust en ruimte. En even op pagina 720 van teletekst kijken wanneer het laag water is! Je kunt dan een grote verscheidenheid aantreffen van vogels en planten.

Zwarte haan (N 53 18.549, E 5 37.619), Noorderleeg (N 53 19.394, E 5 44.361) en Paessens (N 53 24.093, E 6 5.155) stuk voor stuk hele mooie plekjes. Maar waar kent u deze plaatsen nou van?

Zwarte Haan is het startpunt van het Jabikspaad is een wandel- en fietsroute van circa 130 kilometer in Nederland. De route is de Friese aanlooproute voor Santiago de Compostella. In Hasselt (Ov.) gaat deze over in Hanzestedenpad. Deze route brengt de wandelaar uiteindelijk in Maastricht waar de echte pelgrimmage naar Santiago begint.

Het Noorderleeg staat sinds november 2006 op de kaart. In het buitendijkse gebied werden 200 paarden overvallen door het snelwassende water. De redding door de 6 amazones staat menigeen nog wel op het netvlies.

En tot slot Paessens. Wellicht beter bekend in combinatie met Moddergat. Paesens en Moddergat liggen in het noorden van Dongeradeel aan de Waddenzee en zijn vanouds vissersdorpen met een rijke geschiedenis.

Het dorp bezat in de 19e eeuw een grote vissersvloot. In de nacht van 5 op 6 maart 1883 voltrok zich een ramp voor de gemeenschap. Tijdens een zware storm vergingen in totaal 17 van de 22 schepen. 83 vissers kwamen om. Sommige families hadden in één klap al hun mannelijke leden verloren. Ter herdenking werd in 1958 op de zeedijk een monument opgericht.