AC's Tuinblog

Ik heb een bos geplant: het Tuiny Forest

Tuiny Forest

Deze week heb ik in onze tuin een bos geplant, het Tuiny Forest. Wat is een Tuiny forest? Het is een pakket voor 6m2 inheems bos in je eigen tuin, 14 vaste planten, 6 struiken en 5 bomen. Allemaal inheemse soorten waar vogels en insecten van houden. Het is (was) te verkrijgen bij Sprinklr.co in samenwerking met het IVN. Zoals ze zelf zeggen: een betere bijdrage aan de biodiversiteit kun je niet leveren.

Het Tuiny Forest is gebaseerd op de plantmethode van prof. Akira Miyawaki. Hij bestudeerde meer dan veertig jaar oerbossen en ontdekte hoe je dit type bos weer versneld kan aanleggen. Hij legde wereldwijd op deze manier al meer dan 1700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar ontwikkelde tot een veerkrachtig ecosysteem. Nu werkt hij aan de ‘Great Forest Wall’ , een inheems bos van 300 kilometer lang aan de Japanse oostkust, die de Japanners helpt in de eeuwige strijd tegen Tsunami’s. Meer informatie over het hoe en waarom van de Tuiny Forest is hier te vinden.

Aanleg

Wij hebben besloten ook een Tuiny Forest te bestellen, en 11 maart werd het geleverd. Twee dozen: één grote met daarin de bomen en struiken (als wortelgoed) en een doos met een emmertje ‘bodemliefde’ en de 14 vaste planten.

De voorbereiding hadden we al eerder gedaan: een stuk tuin van 6m2 afplaggen en compost door de bodem werken. Nu konden de bomen, struiken en planten de grond in. De bomen en struiken staan vrij dicht op elkaar, dat is de bedoeling van dit plantsysteem. Het idee is dat er zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje komt, waardoor er nog maar weinig licht op de bodem komt en er een microklimaat ontstaat dat geschikt is voor bomen. Op de bodem hebben we (ook volgens de handleiding) een flinke laag mulch (in ons geval oud blad) aangebracht, ook weer voor een goed bodemleven.

En nu maar afwachten hoe het bos zich gaat ontwikkelen.