The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

Cache avonturen

De Paterswoldsemeer Trail (PWM)

Verboden te meren? Doorvaart uit tegengestelde richting? Tegengestelde stromingen? Verplichting lichtsignaal te geven? Een greep uit de vragen die te maken hebben met de verkeerregels op het water. Deze waren allemaal gevat in puzzels. Het was even een avondje speuren op het net om de 11 ‘mysteries’ op te lossen. En dan is het een kwestie van een bootje huren en varen maar, want het is een heuse watertrail op het Paterswoldsemeer (PWM). Maar steeds kwam er iets tussen. Tot afgelopen woensdag. De weersvoorspelling is fantastische en we hebben eens geen andere verplichtingen. Helaas zijn er meer mensen op het idee gekomen om een bootje te huren en is er alleen nog de mogelijkheid van 9.00-11.00uur. Dat wordt gas geven.

We zijn net de haven uit en dan komen we tot de ontdekking dat we geen pen bij ons hebben, een bijna onmisbare tool bij geocaching, en dus rechtsomkeert terug naar de wal. Kunnen we meteen het aanleggen oefenen. Dat ging redelijk. Pen uit de auto halen, buitenboordmotor aansjorren en gaan.

De eerste zit vast op een paal midden in het water. Door eendrachtige samenwerking lukt het om de cache te pakken en weer terug te plaatsen. Oeps bijna het deksel in de plomp. Door naar de tweede. Opnieuw een paal, hier was het deksel al verdwenen 😉 Bij cache drie moeten we weer aanmeren. Beetje stil zijn want hier liggen nog mensen te slapen in een boot. Cache wordt snel gevonden, deurtje open, PIEEEEEEEEEEEEEEP, oeps daar ga je dan met je goede idee.

En zo varen we langs en om de diverse eilandjes in het Paterswoldsemeer om caches te zoeken en te vinden. Bij één eiland lukt het niet om aan te leggen, er liggen wel heel veel hengels op de steiger en aan de andere kant van het eiland wordt een groep vissers, wederom met veel hengels, net wakker. Ook geen goed idee.
Ondertussen hebben we al wel alle informatie gevonden die we nodig hebben om de bonuscache te kunnen loggen en dat is gezien de tijd nuttig. Die wordt dus eerst gezocht en gevonden.

Opnieuw op de klok kijken en we besluiten om het “gele kruispunt’ nog te doen. Die laat zich lastig vinden, we zien hem, we zien hem niet. Dan maar aanleggen, blijkt verkeerde kant te zijn en één van de A’s moet zich een weg door het riet banen om bij de cache te komen. De andere waakt bij de boot. Ondertussen verstrijkt de tijd, dit wordt terugracen. De cachende A duikt uiteindelijk weer op uit het groen. De caches gevonden maar ook flink gestoken door een daas (?). Hup in de boot en op naar de jachthaven. Vol gas stuiteren we over het Paterswoldse meer, nog even om de optimistjes heen en om 1 minuut voor 11 ligt de boot weer in de haven.

Wat een mooie trail was dit, helaas net wat te weinig tijd om er goed van te kunnen genieten. Varen, aanleggen, loggen, motor aansjorren, herhaal negen keer. We gaan zeker nog wel eens een vaarcache doen, alleen dan één waar je vanuit de boot de opdrachten kan doen en ondertussen lekker kan varen en genieten.