Pytt i panna
Een Zweeds recept, gebaseerd op “kliekjes”.
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Nodig
- 500gr aardappels, als je geen restje hebt kook de aardappels dan halfgaar voor je gaar bakken
- 1 ui en een teentje knoflook
- 1-2 grote wortels
- kleine courgette
- paar roosjes broccoli
- 50 gr spekblokjes
- 100 gr gestoofd rundvlees (een restje dus, maar heb je dat niet dan kun je ook snel klaar blokjes rundvlees gebruiken, of bijvoorbeeld lamsvlees)
- 2 worstjes (varkens, rund of lam net wat je lekker vindt)
- wat verse tijm, rozemarijn en/of salie
- peterselie en/of bieslook
- volle theelepel mosterd
- citroensap
- 2 eieren
- olijfolie om in te bakken
Mise en place
Snipper de uien en de knoflook en snij de aardappels en wortels in dobbelsteentjes (1-2 cm). Snij ook het rundvlees in stukjes van dezelfde maat en snij de worstjes in stukjes.
Verhit de olijfolie in de pan en fruit de uien en knoflook. Voeg vervolgens de dobbelsteentjes spek en de stukje worst toe en laat even bakken. Daarna kunnen de aardappels, wortels en eventuele ander groentes die je wilt toevoegen en het gestoofde rundvlees erbij. Voeg de thijm, rozemarijn en/of salie toe en bak alles met regelmatig omscheppen een minuut of 20 gaar.
Roer als alles zo goed als gaar is de gehakte bieslook en peterselie door het gerecht samen met wat citroensap (het zuur van de citroen gaat goed samen met het vette vlees) en een volle theelepel mosterd en breng op smaak met zout en peper.
Bak of kook ondertussen de eieren, sommige Zweden eten pytt i panna met een rauw ei (het ei gaart natuurlijk door het warme gerecht) maar veel mensen geven de voorkeur aan een gebakken ei.
Verdeel de pytt i panna over twee borden en leg het gebakken ei boven op. serveer met augurken en/of in zuur ingelegde bietjes.
Smaklig måltid!