Duurzaam handboek voor de luie tuinier / Loethe Olthuis

Duurzaam handboek voor de luie tuinier - Loethe Olthuis
Genre:
Uitgever:
Illustrator: Deborah van der Schaaf
Published: 2020

Loethe Olthuis is onderzoeksjournalist en tuinliefhebber. In dit boek legt ze in 10 simpele stappen uit hoe je van je tuin of balkon een privé-natuurreservaat maakt en zo je leefomgeving groener, duurzamer, schoner en mooier maakt.

Van de tekst van de achterkant:

‘In het Duurzaam handboek voor de luie tuinier legt Loethe Olthuis in tien simpele stappen uit hoe je je eigen stukje bloeiende, weelderige natuur creeërt. Ze laat zien waarom je een luie tuinier moet zijn: beter voor je planten, maar ook voor egels, vogels, insecten en andere dieren. En ze vertelt hoe je een eettuin of smulbalkon met kruiden, fruit of groente kunt aanleggen. Met leesbaar plezier en oog voor mensen-met-drukke agenda’s (die heeft ze zelf ook) beschrijft Loethe haar praktische natuurtuin-stappenplan zó dat je meteen wilt beginnen!’

Het eerste dat opvalt aan het boek is de vormgeving. Mooie eenvoudige illustraties (van Deborah van der Schaaf), veel tekst en geen foto’s. Ik moest er even aan wennen. Op de één of andere manier ben ik gewend om in tuinboeken foto’s te zien. Maar toen ik begon te lezen was ik als snel ‘om’. Het leest makkelijk en lekker. Geen moeilijke dingen, gewoon duidelijk en leuk geschreven. En vooral nuttig.

Het boek is in 10 stappen ingedeeld, met bij iedere stap ook aandacht voor mensen met een balkon. Vooral veel handige lijstjes (bijvoorbeeld bodembedekkers tegen onkruid) die ook achterin het boek staan. Daar staan ook lijstjes met boeken/tijdschriften, biologische kwekerijen, websites etc. Bij iedere stap staat een recept en er staan veel tips in het boek.

Al met al zeker een aanrader. Ik heb veel van het boek geleerd en zag dat we goed bezig zijn met onze tuin.