The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

Onze trackables

Rosetta coin

[Rosettacoin op Geocaching.com]

De Steen van Rosetta, is een donkere granieten steen (van 112 bij 76 cm en 27cm dik) die in juli 1799 in Egypte door Franse genietroepen werd ontdekt bij werkzaamheden aan het fort St. Julien (nu Quaitbay) bij de Egyptische plaats Rosetta (nu El Rashid). Op de steen staat op drie verschillende manieren een tekst geschreven:

* in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen
* in het Egyptisch door middel van demotisch schrift
* en in het Grieks alfabet.

Rosetta coinMet behulp van deze steen bleek het mogelijk om hiërogliefen te ontcijferen. In 1822 lukt dat Jean-François Champollion als eerste. Dit leidde tot begrip van de betekenis van hiërogliefen, en zo konden teksten die vele eeuwen onontcijferd waren gebleven alsnog worden vertaald. De tekst op de steen is een dankbetuiging van de priesters van Memphis aan koning Ptolemaeus V Epiphanes. De tekst is gedateerd op 27 maart van het jaar 196 v.C.

 

De steen van Rosetta kan worden bezichtigd in het British Museum in Londen, waar hij al sinds 1802 wordt bewaard. In Figeac, de geboorteplaats van Champollion, bevindt zich een kopie van de Steen van Rosetta evenals in het fort waar de steen in 1799 is gevonden. In Nederland is een kopie te vinden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Doel van de coin:

Het doel van deze geocoin is om langs zoveel mogelijk caches te reizen waarbij de cache gevonden kan worden na het oplossen, ontcijferen van een raadsel. Een bezoekje aan Egypte zou leuk zijn.