The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

AC's Tuinblog

Slakken en koperband

In ons tuintje hebben we veel last van slakken. Huisjesslakken en naaktslakken komen als het even geregend heeft tevoorschijn en ze lijken niet meer te verdwijnen. We hebben al van alles geprobeerd: opzoeken en in de groene container, biervallen en slakkenkorrels. Maar het blijft vervelend en vies om (dode) slakken op te ruimen.
Ik had al eens wat gehoord over koper. Slakken schijnen niet over koper te kunnen kruipen omdat ze dan een schokje krijgen. Ik heb wat gezocht op internet, maar de uitkomsten zijn wisselend.
Toen we dit voorjaar kool- en andijvieplantjes gekocht hadden durfde ik ze eigenlijk niet in de moestuinbak te zetten. Dat mooie frisse groen is wel erg aantrekkelijk voor slakken. We hebben besloten zelf te testen of slakken echt niet tegen koper kunnen, en kopertape besteld.
De tape zit op rollen van vier meter lang en is drie centimeter breed en is zelfklevend. Voor mijn twee moestuinbakken heb ik drie rollen besteld.
Eerst heb ik de buitenkant van de bakken schoongeborsteld zodat de tape goed zou blijven plakken. Toen de tape erop geplakt. De randjes van de tape zijn erg scherp, dus in no-time had ik allemaal kleine sneetjes in m’n vingers. Handschoenen zijn aan te raden. Vervolgens heb ik de tape nog aangedrukt zodat het goed zou blijven zitten. Daarna de plantjes in de bakken gepoot en afwachten maar.
Onze ervaringen met de tape zijn erg positief. Geen slakken in de bak (wel even checken of er slakken in de bak zitten voordat je de tape aanbrengt!) en de plantjes groeien mooi. Af en toe zat er een klein naaktslakje op de kool, maar ik heb gelezen dat naaktslakken hun eitjes in de grond leggen. Waarschijnlijk zaten er nog eitjes in de grond van de bak en zijn die uitgekomen. Maar veel schade kunnen die kleine slakjes niet aanrichten als je ze er snel uithaalt.
Wel opletten dat je via andere planten in de buurt geen ‘bruggetje’ maakt voor slakken om toch in de bak te komen. Wij hadden een plant naast de bak staan met lange bladen die over de bak heen hingen, en dat hadden de slakken wel door.

De kopertape of slakkenschrik kun je op verschillende plaatsen kopen. Onder andere bij Bol.com.

Update 1 mei 2018: Bij o.a. Bol.com is ook koperband te koop (slakken barrière) dat je met pinnen in de grond zet, je hoeft het dus niet ergens op te plakken.