The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

AC's Tuinblog

Tomaten

Ik kweek al jaren zelf tomaatjes. Daarvoor koop ik altijd zakjes zaad. Dit jaar ga ik het eens anders proberen. We hadden romaatjes (mini roma-tomaatjes) van de Albert Heijn gekocht en die smaken wel erg lekker. Zou het ook mogelijk zijn om die tomaatjes zelf te kweken?
Op internet had ik er wat over gelezen. Het schijnt dat je niet uit alle in de winkel gekochte tomaten zaden kunt winnen omdat ze gekweekt zijn uit F1-hybride zaden. De opbrengst uit zaden van vruchten van deze F1-hybride zaden kan nogal eens tegenvallen. (Wat meer uitleg over F1-hybride zaden hier).
Ook zijn er op internet allerlei manier te vinden over hoe je om moet gaan met de zaden. Drogen in zand, laten gisten in water. Allemaal ingewikkelde manieren.
Ik besloot het anders te doen. Ik haalde de zaadjes uit de tomaatjes, probeerde ze een beetje af te spoelen en vervolgens stopte ik ze in een bakje met wat zaai- en stekgrond. Niet lang daarna verschenen de eerste plantjes.

Die plantjes heb ik in plastic bekertjes verpoot en de plantjes zijn mooi doorgegroeid. Ze staan nu nog binnen, maar als het ’s nachts buiten ook weer wat warmer is (we zaten pas nog tegen het vriespunt) gaan de plantjes in de tomatenkas.
De plantjes doen het dus best goed. Nu nog maar afwachten of er ook vruchtjes aankomen en hoe die smaken.
Om aan het eind van het seizoen niet zonder tomaten te zitten heb ik bij de VPRO ook nog een zakje tomatenzaadjes van Maarten ’t Hart aangevraagd. Die zijn vandaag binnengekomen en moeten binnenkort ook de grond in.
Wordt vervolgd…