The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

Cache avonturenCamper

Vriescheloo/Rhederveld

Vriescheloo 21-23 juli 2017
De weersvoorspellingen zijn goed en dus is het weer hoog tijd om een weekendje met de camper erop uit te gaan. Op de bonnefooi in vakantietijd lijkt ons geen goed plan en dus gaan we op zoek naar een plekje via internet. Redelijk snel vinden we tuincamping Entourage in Vriescheloo.
Dat ligt in de buurt van Bellingwolde en dat is voor één van de A’s een trip langs memory lane.

Na 2 uur rijden (toeristische route waarbij we Groningen in de spits hebben gemeden) komen we aan op de camping. We rijden het terrein op maar een camping zien we niet echt. Wel een grote boerderij en een prachtige tuin. We lopen naar de achterkant van de boerderij, vinden een briefje dat wanneer de eigenaar er niet is we op het prikbord kunnen zien welke plek je is toegewezen. Het blijkt plek 9 te zijn en net als we op de plattegrond hebben ontdekt waar 9 is komt de eigenaresse aanlopen. Ik zal jullie de plek laten zien, zegt ze, eventueel is op 10 ook nog wel plek.
We volgen haar langs de tuin, over het groen, tussen het groen en komen terecht op een prachtige plek omringd door bomen helemaal voor ons alleen. Zal ik 10 nog laten zien? Nee, we doen deze plek. Na enig manoeuvreren staat de camper op zijn plek. Stoelen eruit, tafel opzetten, stroom aansluiten en genieten! Maar niet nadat we het sanitair en de informatiehoek hebben bezocht. Nu zijn we al op wat campings geweest maar dit sanitair is werkelijk prachtig. Noem het maar gerust een luxe badkamer inclusief handdoeken.
En dan toch echt lekker voor de camper zitten, wat eten, wat lezen, luisteren naar de vogeltjes, genieten.

Als we zaterdagochtend wakker worden komt de regen met bakken uit de lucht, dat was niet volgens de voorspelling Piet en Harma! Een blik op buienradar leert ons dat het aan het einde van de ochtend weer droog wordt. Rustig ontbijten, geocachespullen bij elkaar zoeken, fietskleren klaarleggen en ja hoor, rond 11 uur is het droog en kunnen we op pad.
Doel is een serie opgeloste puzzels in Duitsland die uiteindelijk een geo-art opleveren. Eerder dit jaar wilden we deze route lopen met team Bonnefooi maar de logjes waren nou niet meteen heel positief en daarom werd destijds gekozen voor de “Praat mar Frysk”-trail.
En nu gaan we dus op de fiets. Tot de eerste cache komen we nog wel wat andere mensen (wandelaars, fietsers etc.) tegen maar vanaf de eerste cache hebben we alleen nog een tractor getroffen. Over stoffige paden, dwars door de maisvelden en langs enorme windmolens wordt de ene na de andere cache gevonden en gelogd. Bij de 21e en laatste in de reeks lijkt het erop dat we een not found gaan noteren. Slootkant doorgeharkt met stok, alle stronken en varens van onder en boven bekeken, om alle bomen heen gewroet, duikers bestudeert maar de cache laat zich niet vinden. Als we al bijna weer op de fiets zitten nog een laatste poging en zowaar, met een afwijking van 10 meter in het coördinaat, wordt dan ook deze nog gevonden.
Met de auto is deze trail wellicht niet heel leuk, maar op de fiets op een zonnige zomerdag is het een heel aardig rondje.

We fietsen terug richting camping. Op de grens van Nederland en Duitsland bij een voormalig Tollstation pikken we nog een cache. De minst mooie van de dag, wat een trieste bedoening en wat een rotzooi in en om het gebouw. Maar voordat we naar de camping gaan nog even langs een curiosa winkel. Nou curiosa, wat een bende zeg, nog minder dan een kringloopwinkel, maar door het curiosa te noemen zijn de verkoopprijzen ver boven de kringloopprijzen. Via Bellingwolde gaan we terug naar de camping. We maken nog een tussenstop bij De Serre, Antiek en curiosa, een stuk beter, maar nog steeds te duur 😉 De enige eetgelegenheid die we tegenkomen is de lokale patatzaak. Wat drinken, een patatje, hebben we dik verdiend.
Dan toch echt terug naar de camping, we zijn bijna 6 uur onderweg geweest en hebben 30 kilometer afgelegd op de fiets. Een splijtend gemiddelde 🙂

’s Avonds opnieuw buiten eten. We hebben nog wat energie over en wagen ons aan een potje Kubb. Wat is Kubb? Kubb is een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Het woord “Kubb” betekent “houten blok” in het Gotlands dialect van het Zweeds. Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken. De regels variëren per land en regio, maar het doel van het spel is altijd om de koning omver te gooien voordat de tegenpartij dat doet. Dit, in combinatie met de grote hoeveelheid strategie die kan worden toegepast door de spelers, heeft ertoe geleid dat sommige spelers en kubbfans het spel de bijnaam “Vikings schaken” hebben gegeven.
Spelregels erbij en gaan. Het duurt wel even voordat we onze eerste Kubb omgooien maar al snel krijgen we een beter gevoel over de stokken en de afstanden. Met de nodige zweetdruppels (het dondert al de hele avond en de benauwdheid die daarbij hoort duidt op onweer) en muggenbeten spelen we 2 partijtjes. Wat een leuk spel is dit! Opruimen, snel nog even naar de wc, sprintje terug en net op tijd in de camper voor de eerste regeldruppels vallen. In de loop van de nacht worden we ook nog op een hele dikke onweersbui getrakteerd met heel veel regen erbij. Het dak van de alkoof trilt aan alle kanten.
Zondagochtend kunnen we rustig aan doen, we slapen zelfs uit tot half 10!

Rustig inpakken en dan op huis aan, maar niet zonder nog een aantal caches te doen onderweg. Het is een dag met wisselend succes, twee caches niet gevonden, één met wat geluk gevonden, één zagen we al vanaf 5 meter liggen en het TB-hotel in de boom was niet te missen.
De cache die we met geluk gevonden hebben was wel de mooiste van de dag, een wandeling in de buurt van Veele door een prachtig natuurgebied. Door het gebied stroomt de Ruiten A. Hierin zijn enkele “trappen” aangebracht waardoor het water hier en daar versnelt. Doordat het heel helder water is, is het de ideale biotoop voor weidebeekjuffers. Onmiskenbaar herkenbaar! En veel. Zoals geschreven werd de cache met wat geluk gevonden. Volgens ons ontbrak er een aanwijzing en toen werd het gokken voor de waarde van C. Wat opties doorgerekend en 2 mogelijke eindcoördinaten in de GPS gezet. En hoera hoera, de eerst is raak.
En dan tocht richting huis. Boven Groningen hangt een hele dikke grijze wolk en opnieuw stort de regen op ons dunne camperdakje en maken de ruitenwissers overuren. Pas als we in de buurt van Drachten zijn houdt het weer op. Mooi op tijd, kunnen we tenminste in droog weer de camper uitpakken.

Wederom een heerlijk weekend te camperen geweest. En wat hadden we een prachtige plek op tuincamping Entourage (https://sites.google.com/a/realsite.nl/ntourage/). We komen komen ZEKER terug! Moi.