Caching algemeen

Wat is geocaching?

Geocaching is een buitensport/spel waarbij je met behulp van GPS-apparatuur een bepaalde ‘schat’ moet vinden. Om de cache te vinden maak je gebruik van GPS-apparatuur en eventueel van extra ‘gereedschap’ in de zin van kompas, landkaarten, spiegel en eventueel een zaklantaarn. Met geocaching krijgt een boswandeling een totaal nieuwe dimensie. Doelloos rondlopen op bospaden wordt een tocht tussen bomen en ‘onbegaanbare gebieden’. Maar ook in stedelijke gebieden zijn de nodige ‘schatten’ verstopt. Alle verborgen caches kun je vinden via www.geocaching.com.

De schat (cache) kan diverse groottes hebben. Het varieert van een filmkokertje tot een voormalige ammo-box uit het leger. In de schat zit altijd een logboekje/logrol. Als je de schat gevonden hebt schrijf je je naam, de datum en de tijd in het logboekje. En of je iets in of uit de cache hebt gehaald. Want naast een logboekje zitten er soms ook zgn. goodies in. Als je de cache gevonden hebt mag je daar iets uithalen en er vervolgens een nieuwe verrassing voor de volgende speurneus in stoppen. Over het algemeen zijn het vaak spullen die speciaal voor kinderen bedoeld zijn: een setje kleurpotloden, stickers, een smurf of ander klein speelgoed. Daarnaast kun je in een cache een zgn. Travelbug of een geocoin aantreffen, waarover elders meer.

Het is de bedoeling om de cache na het vinden weer op dezelfde manier en op de zelfde plek te verstoppen als waar deze gevonden is. Het zal duidelijk zijn dat het plezier van anderen ‘verpest’ kan worden als een cache opeens verdwijnt.

Bij thuiskomst ga je naar www.geocaching.com om je vondst te registreren.

Geocaching is een snel groeiende sport/spel waar wereldwijd miljoenen mensen mee bezig zijn. Er liggen caches in de bossen van Nederland, in de woestijn van Australië en zelfs op de bodem van de zee. In de hele wereld liggen ruim 800.000 schatten verstopt.

Soorten Caches

Er zijn verschillende soorten cashes, van traditionele-cashes welke bestaan uit een enkele locatie welke gevonden moet worden aan de hand van vooraf opgegeven GPS-coördinaten. Maar er zijn ook ‘mystery-caches’ waarbij de jacht naar de cache een ware zoektocht zal worden. Vooral kinderen zullen veel plezier beleven aan deze laatst genoemde caches want wat is er spannender dan een zoektocht naar een begraven schat van een rover? Andere caches zijn, geschikt voor volwassenen en bijvoorbeeld opgesteld aan de hand van een gebeurtenis uit de geschiedenis. Hierbij kan je denken aan caches die naar locaties leiden waar in WO2 Britse parachutisten zijn geland.

Traditionele-Cache
Dit is de basis cache welke bestaat uit een kist/doos met daarin minimaal een logboek maar vaak ook ruilgoederen. De cache kan verschillende afmetingen hebben variërend van een klein formaat (micro-cache of zelfs nano-cache) in de vorm van een fotokokertje tot een Tupperware-doos of munitiekist. In de micro-cache past vaak alleen een logboek en dus zal je daarin geen ruilgoederen vinden. In de grotere caches zit vaak extra’s. De cache kan gevonden worden aan de hand van een GPS-coördinaten dat je vooraf van het internet heeft gehaald. De indruk kan gewekt worden dat traditionele-caches eenvoudiger te vinden zijn dan andere caches, maar dat is niet juist. De moeilijkheidsfactor heeft namelijk veel te maken met de creativiteit van de persoon die de cache heeft geplaatst. Sommige caches zijn op bijzonder moeilijk te vinden plekken verstopt. Het kan gebeuren dat je een GPS-locatie hebt gevonden en vervolgens een half uur lang bijna letterlijk bovenop de cache staat terwijl deze niet gevonden wordt. Vaak liggen de caches verstopt onder een boomstronk maar ook kan het gebeuren dat de cache met behulp van een magneet aan de zijkant van een brug is bevestigd.

Multi-Cache
Een multi-cache is een cache die, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit een tocht langs verschillende coordinaten/punten. Tijdens deze tocht kan je informatie verzamelen welke nodig zal zijn om de uiteindelijke stash te vinden. Een multi-cache is dus bedoeld om de cacher via meerdere GPS-coördinaten naar de eind-cache te laten lopen. De multi-cache is dus erg geschikt voor het uitzetten van een vooraf bepaalde route. Als maker van een dergelijke cache heb je een redelijke invloed op de manier waarop de route gelopen zal worden. Deze cachevorm is erg geschikt om een spannende tocht voor kinderen uit te zetten of om een ‘geschiedkundige’ route langs historische punten uit te zetten voor volwassenen. Je zou bijvoorbeeld een multicache op kunnen zetten aan de hand van de ontvoering van Alfred Heineken en de geocacher daarbij langs verschillende belangrijke punten in het verhaal van de ontvoering kunnen leiden.

Puzzel-Cache (Mystery)
De naam van dit type caches dekt de lading volledig, meestal moet je om dit type caches te vinden vooraf (thuis) één of meerdere puzzels danwel raadsels oplossen. De cache kan bijvoorbeeld bestaan uit een verhaal over de Bokkenrijders. De geocachers moeten dan vooraf een zoektocht op het internet starten om de benodigde informatie over de cache te vinden. Maar het kan ook gaan om minder creatieve raadsels zoals een Sudoku-puzzel.

Wherigo-Cache
De Wherigo-cache (Where I Go) is een relatief nieuwe cache vorm waarbij men tijdens de zoektocht, naast de standaard GPS-apparatuur, ook gebruik maakt van speciale software welke op op GPS-ontvanger is geïnstalleerd. Tijdens de zoektocht naar een Wherigo-cache is er een vorm van interactie tussen de maker van de cache en de persoon die de cache zoekt. Tijdens de zoektocht kunnen er, interactief, aanwijzingen verschijnen op de GPS-ontvanger. Geocaching is een relatief nieuwe vorm van sport/vrijetijdsbesteding en wherigo is een goed voorbeeld van wat je in de (nabije) toekomst kan verwachten. Niet langer bestaat een cache slechts uit een Tupperware-doos met daarin een pen en een notitieboekje, de caches zullen veel uitgebreider en creatiever gaan worden.

Event-Cache
Een event-cache is vooral een sociaal evenement waarbij men andere geocacher zal ontmoeten. Meerdere geocachers zullen op het zelfde moment op zoek gaan naar dezelfde cache. Deze cache kan uit een van de boven genoemde varianten bestaan. Uiteindelijk zal men als het goed is allen op een zelfde punt uitkomen. Aansluitend kan er dan een soort van meeting plaats vinden waarbij men kennis kan maken met andere geocachers. De cache welke gebruikt is voor de event-cache zal over het algemeen na het evenement blijven liggen en doorgaan als een ‘normale’ cache.

Night-Cache
De naam van deze cache dekt de lading, een cache die in het donker gevonden moet worden. Er kunnen bijvoorbeeld kleine reflectoren op bomen geplaatst worden. Als de geocacher daar met een zaklantaarn op schijnt wordt een locatie gemarkeerd.

Naast de boven genoemde cache-vormen zijn er nog meer soorten caches. Bezoek bijvoorbeeld GeoWiki als je meer over de verschillende soorten caches wil weten.