The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

AC's Tuinblog

Zaaien maar…

Het leuke van het voorjaar vind ik het zelf opkweken van plantjes. Het blijft een wonder hoe er uit zo’n klein zaadje een plantje komt. Dit jaar heb ik eind maart al wat tomaten en courgettes gezaaid in kweekbakjes die boven achter het glas staan. De tomaatjes gaan goed en de courgettes zijn al snel te groot voor het kweekbakje.

Gelukkig heb ik een paar jaar geleden een kweekkasje gekocht, een simpel en foeilelijk ding, maar het werkt wel. Het is een soort van plastic tent over een metalen frame. Omdat ik sinds kort bij de andere A woon is het kasje meeverhuisd en staat nu hier in de tuin.

De tomaten en courgettes heb ik verpoot naar grotere potjes en ik heb weer nieuwe courgettes gezaaid. Ook nog wat zonnebloemen en pompoenen. Het is de bedoeling dat we een deel van de opgekweekte plantjes gaan verkopen op de Oranjemarkt in Zuidhorn. Vorig jaar waren de plantjes ook al een succes. Mensen wilden tomaten hebben alhoewel ik ze nog te klein vond om te verkopen. Dit jaar zijn we dus beter voorbereid.

De andere A kwam nog met een goed idee. Zet de plantjes in een plastic bekertje en zet er een doorzichtig plastic bekertje overheen als mini-kasje. Op de Oranjemarkt dit jaar de primeur!

Vlak na de pasen waren de vierkantemeterbakken klaar. Daar heb ik 5 april wat rucola en spinazie ingezaaid. Ik heb m’n twijfels of er in één vakje inderdaad genoeg zit voor een maaltje. Deze bakken zijn een meter bij een meter, een vak is 20 cm2 en niet zoals b.v. bij Jelle 30 cm2 (hij heeft bakken van 1.20 bij 1.20). We moeten maar gewoon zien wat er van komt. In het kasje heb ik wat stokslabonen voorgezaaid. Die moeten straks in de bakken. Helaas zijn er maar een paar boontjes opgekomen – die moeten we dus extra koesteren.

Omdat het kasje flink vol werd hebben we plastic opbergboxen tevoorschijn gehaald, daarin staan nu de bekertjes met plantjes. Tweede bak erbovenop met een steen erin tegen wegwaaien en we hebben er weer een kas bij.