The Amazing A's

The Amazing A's

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien (of) Niet alle dwalers bennen verdwaald – Daniel Lohues

Vakantielog 2009

Zweden afl. 7

11 september

Afval scheiden...
Afval scheiden…

Voor vandaag hebben we een rustig dagje gepland. Even bijkomen van alle inspanningen en indrukken die we hebben opgedaan in de afgelopen dagen. En dus tijd om boodschappen te doen, een wasje te draaien en de vuilnis op te ruimen. Dat laatste is nog zo eenvoudig niet.
In Nederland menen we afval te scheiden maar hier in Zweden kan men er helemaal wat van. Zeven(!) verschillende bakken en nog twee zakken. We hebben er een handleiding voor nodig om alles in de juiste bak of zak te stoppen. Gelukkig staat op de meeste verpakking waar het bij of in hoort.
We lunchen buiten op het terras. Vandaag is het voor de verandering wel zonnig maar niet zo warm.

We maken ons op voor een middagje roeien in ‘ons’ bootje en wat zwemmen in het meer. Het kost de nodige moeite om de boot in het water te krijgen maar dan kunnen we toch eindelijk los. Op naar het strand (dat blijkt ver genoeg te zijn, want één van de peddels vaart een wat eigen koers) en dan zwemmen.
Nou ja zwemmen, eerst er maar eens ‘doorkomen’. Het bovenste laagje is lekker warm maar dooronder…… Brrrr, brrr, brrr, KOUD! Even doorzetten, niet twijfelen, gewoon erin plonsen. De adem word je bijkant ontnomen. En hoe gaat dat zwemmen ook al weer? We blijven niet te lang in het water, daarvoor is het vandaag toch net wat te koud, maar leuk was het wel!

Soms moet je roeien met de riemen die je hebt
Soms moet je roeien met de riemen die je hebt

We roeien terug en leggen de boot op de kant. Vlug onder de warme douche om op temperatuur te komen en het vele zand weer van ons af te spoelen. Tanne en haar man Wim komen even langs. Hij had ons nog niet de hand geschud.

Hij blijkt een vogelliefhebber te zijn en kan ons bevestigen dat wij gisteren toch echt kraanvogels hebben horen overvliegen. Een licht trompetterend geluid, heel bijzonder (het lijkt wel wat op het geluid van een kleine of wilde zwaan). Nu het toch over vogels gaat…We hebben al de nodige, voor ons, bijzondere waarnemingen gedaan. Naast de kool- en pimpelmees, horen en zien we de grote bonte specht, de groene en de zwarte specht. Zien we regelmatig de rode wouw (met de zo kenmerkende vorkstaart), zien en horen we staartmezen (en die hebben hier in Zweden een veel wittere kop dan de variant die bij ons voorkomt). Het geluid van de uilen hebben we al gehoord en hopelijk gaan we die één dezer dagen ook nog spotten. Verder veel reeen, af en toe een eekhoorn en heel veel hoornaars (een verwant van de wesp maar dan 4 keer groter). Ze hebben een ‘huis’ onder het dak van de stuga. Ze maken veel lawaai maar doen verder niks (in Zweden is ie beschermd, dus uitroeien mag niet) en blijven bij je uit de buurt (op zoetigheid komen ze niet op af). En we hebben een moose gespot! Hij hangt inmiddels bij ons aan de koelkast.
We hebben wat energie over en rijden naar Skyrup om de eerder vermelde winkel te bezoeken. Het is een soort van boerderij met allerlei hoekjes en hokjes waarin voornamelijk serviesgoed en huishoudtextiel is uitgestald (maar ook kinderkleding en tandpasta). Ergens boven vinden we wat kerstspullen, dat gaat geld kosten, want wat vinden we daar? Juist de julbocken (of te wel de kerstgeit) en zoals jullie weten is één van de A’s een verwoed verzamelaarster.
Al met al een relaxed dagje. Morgen gaan we o.a. naar de plaatselijke loppis.